Martine van Ditzhuyzen

drama/acting coach

"Theater is wat mij fascineert. Of ik nu speler, docent, dramaturg of toeschouwer ben. Als je met theater bezig bent, onderzoek je hoe het medium zich verhoudt tot onze samenleving; je speelt met de grenzen en de mogelijkheid van representatie, je wordt erdoor geraakt en ge´nspireerd, je zoekt naar betekenis. Voor mij is dat een belangrijke bron van plezier, een levensinvulling". 

Ik ben in Frankrijk geboren en woon al 30 jaar in Nederland. Na een korte mime opleiding in Parijs, studeerde ik in 1994 af aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, als theatermaker. Ik heb 25 jaar ervaring als fysieke actrice, performer en poppenspeler: en speelde onder andere bij het Waterhuis, Virga Lipman, TG Winterberg, Theater de Winter en Golden Palace. Sinds 2009 ben ik lid van de performancegroep Trickster en van de Genetic Choir waarin improvisatie en instant compositie worden onderzocht.
Naast 'op de planken staan' geef ik al jaren acteerles aan amateurs en professionals. In mijn training staat het lichaam van de performer centraal, in relatie tot de ruimte en wat er zich in bevindt. Die relatie wordt ingezet als uitgangspunt om tot spel te komen. In 2014 haalde ik mijn Master Theaterwetenschap aan de Universiteit te Utrecht. Nog altijd specialiseer ik mijzelf als dramaturg in 'performing objects' en beeldend fysiek theater. Sinds januari 2014 ben ik hoofdredacteur van het blad de Wereld van het Poppen en Objecttheater.
Bij Close-Act ben ik al vele jaren betrokken: als spelcoach en dramaturg.